Toimituksen osoite: Vilhonvuorenkatu 7-9 E 120, 00500 Helsinki. Puhelin: 041-444 9649. Sähköposti: toimitus@arcticfilms.com
  Etusivu | Arkisto | Editointipalvelut | Western extra | Audiovisuaalinen kerronta | Yhteystiedot | Mediakortti


Elokuvasäätiön tukipäätökset 15.3.2005


 
Soap
Ohjaus: Janne Kuusi
Käsikirjoitus: Aleksi Bardy
Kuvaus: Pentti Keskimäki
Ääni: Tuomas Klaavo
Lavastus: Sattva-Hanna Toiviainen
Puvustus: Tiina Kaukanen ja Helena Paavilainen
Maskeeraus: Mari Vaalasranta
Leikkaus: Kimmo Kohtamäki
Musiikki: Ilkka Talasranta
Kuvaukset: 6.6.-15.7.2005
Suunniteltu ensi-ilta: helmi-huhtikuu 2006
Levittäjä: FS-film Oy
Rahoittava TV-yhtiö: Yle TV2
Elokuvan kokonaiskustannukset: 1 300 000 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 410 000 €
Keskeiset näyttelijät: Pamela Tola, Mikko Leppilampi

Ilona on persaukinen amatöörinäyttelijä, joka joutuu väärinkäsityksen takia töihin saippuaoopperan käsikirjoitusryhmään. Kuvausryhmän juhlissa Ilona tutustuu ja ihastuu sarjan päätähteen Kalleen, joka esittää Antero -nimistä palomiestä. Kalle on kuitenkin varattu, joten mitään ei tapahdu. Ilona kirjoittaa tapauksen perusteella Anterolle kohtauksia ja alkaa käyttää käsikirjoitusta viettelyn välineenä. Mutta sarjan tuottaja Raakel puuttuu peliin. Käy ilmi, että juuri hän seurustelee Kallen kanssa (vaikka onkin tahollaan naimisissa). Naiset ajautuvat maaniseen taisteluun Kalle-Anteron sielusta käsikirjoitusten välityksellä. Taistelun sivutuotteena syntyy sarjan historian parhaita käsikirjoituksia ja Raakelinkin on pakko myöntää, että Ilona on erityisen taitava tarinaniskijä. Pyöritys on niin ankaraa, että Kalle menettää todellisuudentajunsa ja alkaa luulla olevansa Antero. Hän muuttaa lavasteeseen asumaan, eikä enää erota kuvauksia oikeasta elämästään. Raakelin ja Ilonan kädenvääntö huipentuu sarjan tuotantokauden viimeisessä jaksossa, joka lähetetään suorana. Niin Raakel kuin Ilonakin puetaan roolivaatteisiin ja heitetään kameran eteen. Etukäteen on selvää, että joku roolihenkilöistä kuolee tässä jaksossa, mutta kuka?
Tuotanto: Aleksi Bardy, Riina Hyytiä, Olli Haikka / Helsinki –filmi OyJadesoturi
Ohjaus: Antti-Jussi Annila
Käsikirjoitus: Iiro Küttner, Antti-Jussi Annila, Petri Jokiranta
Kuvaus: Henri Blomberg
Lavastus: Jukka Uusitalo
Kuvaukset: heinä-lokakuu 2005
Suunniteltu ensi-ilta: vuoden loppu 2006
Levittäjä: Sandrew Metronome
Rahoittava TV-yhtiö: Yle/Tv1
Elokuvan kokonaiskustannukset: n. 2.200.000 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 420.000 €

Aikojen aamussa Loviatar, vanhin Helvetin tyttäristä, kävi makaamaan keskelle tietä. Loviatar tuli lopulta raskaaksi pohjolan suuresta vihurista.
Helvetin tytär puski kohdustaan ulos yhdeksän munaa ja niistä syntyi maailmaan kahdeksan poikaa: Pelko, Kipu, Hulluus, Rumuus, Himo, Viha, Ahneus ja Sokeus.
Tuhansia vuosia on kulunut, ja nämä vitsaukset ihmiset ovat oppineet tuntemaan. Me tunnemme Loviattaren lapset nimeltä. Jos me haluamme, me osaamme taistella niitä vastaan.
Munista viimeinen jäi kuitenkin kuoriutumatta, pitkäksi aikaa. Missä se kasvoi, missä lepäsi... soiden pohjissa ehkä, kenties vuorten uumenissa. Se odotti vain oikeaa aikaansa. Se odotti ennustusten sille lupaamaa seppää ja konetta, jolla olisi voima tuottaa jotain sinne, missä aikaisemmin ei ollut yhtään mitään.
(Otteita Suomen kansalliseepoksen kokoajan Elias Lönnrotin muistiinpanoista vuosilta 1836-38) Kalevalan miessankarit ovat erityisiä; taitavia sotureina, mutta täysin toivottomia rakkaudessa. Sankariteoista huolimatta he eivät saa haluamaansa naista. Kansalliseepoksessamme kukaan ei saa koskaan ketään, mutta Lönnrot jätti siitä toki paljon pois.
Jadesoturi yhdistää suomalaisen ja kiinalaisen mytologian yhdeksi elokuvaksi. Vaikka Jadesoturi on estetiikaltaan Kung Fu elokuva, se on Kalevalan tapaan myös puhdas melodraama: tarina Kalevalan suurimmasta sankarista.
Tuhansia vuosia sitten Kiinassa yksinäinen soturi siirtää kohtalon hänelle määräämää tehtävää saadakseen uuden tilaisuuden rakastamansa naisen kanssa. Tämä tilaisuus aukeaa kaukaisessa paikassa ja ajassa; nykyajan Suomessa. Niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Toivoa kuolemanjälkeisestä elämästä.
Tuotanto: Petri Jokiranta, Tero Kaukomaa / Blind Spot Pictures Oy


Unna ja Nuuk
Ohjaus: Saara Cantell
Käsikirjoitus: Joona Tena, Sami Keski-Vähälä, Pekka Mandart
Kuvaus: Heikki Färm
Ääni: Pietari Koskinen
Lavastus: Marjaana Rantama
Leikkaus: Jukka Nykänen
Suunniteltu ensi-ilta: Helmikuu 2006
Levittäjä: FS-Film
Rahoittava TV-yhtiö: Yleisradio
Elokuvan kokonaiskustannukset: ! 325 000 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 495 000 €

Unna on 11-vuotias rohkea tyttö, joka on kiintynyt isoisäänsä. Eräänä päivänä isoisä kertoo Unnalle, että he ovat parantajien sukua ja että taidot ovat periytyneet Unnallekin. Isoisä neuvoo Unnalle salaisen paikan, missä on taikarumpu. Sen avulla Unna pystyy matkaamaan ajassa taaksepäin.Tästä alkaa seikkailu, jonka aikana Unna joutuu huimiin tilanteisiin. Hän tapaa myös ikäisensä Nuukin ja ratkaisee tämän kanssa ansoja, joita kohtalo tuo heidän tielleen.
Tuotanto: Pamela Mandart / Mandart Entertainment Oy


Matti
Ohjaus: Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus: Marko Leino
Kuvaus: Pini Hellstedt
Ääni: Jyrki Rahkonen
Lavastus: Jussi Halonen ja Petri Neuvonen
Puvustus: Tiina Kaukanen
Maskeeraus: Mari Vaalasranta
Leikkaus: Kimmo Taavilla
Kuvaukset: 8.3. – 1.4.2005 ja 4.7 – 19.8.2005
Suunniteltu ensi-ilta: 13.1.2006
Levittäjä: Buena Vista International Finland
Rahoittava TV-yhtiö: MTV3
Elokuvan kokonaiskustannukset: 1 600 000 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 500 000 €

Keskeiset näyttelijät: Jasper Pääkkönen, Juha Veijonen, Elina Hietala, Elina Knihtilä, Peter Franzén Matti on fiktiivinen draamaelokuva miehestä, joka rakastaa mäkihyppyä niin paljon, että hänestä tulee lajissaan maailman paras. Mutta se, että hallitsee hommansa kisamäessä, ei auta Mattia tekemään telemarkeja arkielämässään: Matti kaatuu, kompuroi ja teloo itseään kerta toisensa jälkeen, mutta kuin ihmeen kaupalla hän nousee aina jaloilleen - ja on kohta taas valmis uuteen hullunrohkeaan ja jo ennalta epäonnistumaan tuomittuun hyppyyn.
Matin tie palvotusta urheilusankarista keltaisen lehdistön kestosuosikiksi on pohjimmiltaan traaginen tarina, mutta erilaisten koomisten toljailujensa huvittavuutta ei edes elokuvan esikuva, todellinen Matti Nykänen, pysty eikä halua kieltää. ”Olen usein toivonut, että olisin ihan tavallinen ihminen ja että minua kohdeltaisiin tavallisena ihmisenä. Mutta enkös minä jo urheilijana asettanut itselleni tavoitteeksi olla enemmän kuin keskivertoihminen? Kai se rooli on vietävä loppuun asti.” (Matti Nykänen)
Tuotanto: Markus Selin / Solar Films Inc. Oy


Rock’n Roll Never Dies
Ohjaus: Juha Koiranen
Käsikirjoitus: Juha Koiranen
Kuvaus: Jyri Hakala
Leikkaus :Oskar Franzen
Musiikki :Juha Koiranen
Kuvaukset: kesä 2005
Suunniteltu ensi-ilta: syksy 2006
Rahoittava TV-yhtiö: YLE TV 1
Elokuvan kokonaiskustannukset: 1 015 030 €
Suomen elokuvasäätiön tuki:600 000 €

Kertomus Tigeristä, kohta nelikymppisestä nuoresta miehestä, jolla on pirun hyvä isä ja pirun hyvä äiti ja pirun hyvä kitara ja pirun vilpitön mieli.
Tuotanto: Sinikka Usvamaa ja Marko Rauhala / FILMTOTAL OY


Tyttö sinä olet tähti
Ohjaus: Dome Karukoski
Käsikirjoitus: Pekko Pesonen
Kuvaus: Pini Hellstedt
Ääni: Juha Hakanen
Lavastus: Antti Mattila
Puvustus: Tarja Saikkonen
Maskeeraus: Mari Vaalasranta
Leikkaus: Harri Ylönen
Musiikki: Jukka Immonen
Kuvaukset: 22pv 3.5.-1.6.2005
Suunniteltu ensi-ilta: loka-marraskuu 2005
Levittäjä: Finnkino
Rahoittava TV-yhtiö: Nelonen
Elokuvan kokonaiskustannukset: 849 302€
Suomen elokuvasäätiön tuki: 175 000€

Keskeiset näyttelijät: Pamela Tola, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Eero Milonoff, Mikko Leppilampi, Mikko Kouki, Anna-Leena Härkönen, Eero Saarinen

Elokuva suomalaisesta hiphop-kulttuurista ja nuoresta rakkaudesta. Elokuvassa poika tapaa tytön. Poika ja tyttö rakastuvat siitä huolimatta, että he tulevat eri maailmoista. Sune (20v) on hiphop-DJ henkeen ja vereen. Karuista oloista tulevalle Sunelle hiphoppi on kaikki kaikessa. Hän tekee biittejä Kärkiryhmä-nimiselle katu-uskottavalle rap-bändille ja pakkaa jäisiä broilereita tehtaassa rahoittaakseen kotistudionsa. Taiteessaan Sune on totaalisen tinkimätön. Nelli (18v) tulee rikkaasta ja ehjästä perheestä. Hän on ylistämällä alistettu suorittaja. Nelli on riippuvainen muiden huomiosta ja arvostuksesta. Hän satsaa kaikkensa hiphop-tanssiin ja laulajan uraan.
Kun Sune ja Nelli kohtaavat toisensa, alkaa Nellin ja Sunen tie kohti levytyssopimusta ja romanssia. Nuoret tulevat eri lähtökohdista, mutta kuitenkin täydentävät toisiaan. Sune tarvitsee Nelliä päästäkseen mustavalkoisesta ehdottomuudestaan ja Nelli tarvitsee Sunea päästäkseen muiden miellyttämisestä. Tarinan opetus on yksinkertainen. Vaikka välissä olisi kulttuuri-, luokkaero tai vain kuilu ”ei noiden kuulu rakastua”, niin rakkaus voittaa kuitenkin.
Tuotanto: Aleksi bardy, Riina Hyytiä & Olli Haikka / Helsinki- filmi Oy


Tyttö ja susi
Ohjaus: Raimo O Niemi
Käsikirjoitus: Heikki Vuento
Kuvaus: Kari Sohlberg
Kuvaukset: elokuu-syyskuu 2005 sekä maaliskuu 2006
Suunniteltu ensi-ilta: Joulukuu 2006
Levittäjä: Columbia Tristar Nordisk Film Distributors Oy
Rahoittava TV-yhtiö: YLE TV1
Elokuvan kokonaiskustannukset: 1 900 000 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 550 000 €

Elokuva kertoo Sallasta, pienessä pohjoissuomalaisessa kylässä asuvasta 12-vuotiaasta koulutytöstä. Salla viihtyy metsässä ja tuntee sielussaan yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa. Hän elää ottovanhempiensa kanssa, isä on kylän poliisi ja äiti hoitaa lomamökkien vuokrausta turisteille.
Salla yrittää piikikkäällä käytöksellä peittää ihastustaan luokkatoveriinsa Matiakseen, joka on porotilallisen poika joka viihtyy paremmin tietokoneen ääressä kuin poroaitauksessa. Seudun tärkein tulonlähde on poronhoito, joten sudet ovat olleet miespolvien ajan uhka asujaimiston elinkeinolle. Sallan biologinen äiti palaa yllättäen pienelle paikkakunnalle, Sallan tietämättä kuka hän oikeasti on. Seikkailu alkaa, kun Salla ja Matias pelastavat kaksi orpoa sudenpentua salametsästäjien käsistä. Sudenpentujen piilottelemisesta ja pelastamisesta salametsästäjä Venesmaan ulottuvilta rakentuu elokuvan toiminnallinen kaari. Tyttö ja susi on myös tarina siitä, miten Salla ja hänen biologinen äitinsä Laila löytävät toisensa vuosien jälkeen. Verisiteen lisäksi heitä yhdistää salaperäinen yhteys luontoon.
Elokuva Tyttö ja susi on 90-minuuttinen selviytymistarina. Nuoresta iästään huolimatta Salla joutuu tarttumaan rohkeasti elämän kulkuun, tekemään ratkaisuja, jotka haastavat yhteisön, mutta samalla pakottavat hänet itsensä selvittämään ja syventämään omat suhteensa läheisiin ihmisiin.
Tyttö ja susi on koko perheen seikkailuelokuva joka vie katsojan jännittävien ja humorististen tapahtumien keskelle villiin luontoon.
Tuotanto: Leila Lyytikäinen & Risto Salomaa / Kinoproduction Oy


Vartija
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Kuvaus: Timo Salminen
Ääni: Jouko Lumme, Tero Malmberg
Lavastus: Markku Pätilä
Puvustus: Outi Harjupatana
Kuvaukset: Touko – kesäkuu 2005
Suunniteltu ensi-ilta: Kevät 2006
Rahoittava TV-yhtiö: Yleisradio TV1
Elokuvan kokonaiskustannukset: 1.380.000,00 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 600.000 €

Keskeiset näyttelijät: Janne Hyytiäinen, Ilkka Koivula
Aki Kaurismäen elokuva työnimellä Vartija kertoo yövartijasta, joka etsii onneaan Helsingin betoniviidakossa.
Tuotanto: Sputnik Oy


Talvinen matka
Ohjaus: Visa Koiso-Kanttila
Käsikirjoitus: Visa Koiso-Kanttila
Kuvaus: Marita Hällfors
Ääni: Pirkko Tiitinen
Leikkaus: Tuula Mehtonen
Kuvaus: Marita Hällfors
Suunniteltu ensi-ilta: tammikuu 2007
Levittäjä: FS-Film Oy
Rahoittava TV-yhtiö: YLE TV1, ARTE, SVT
Elokuvan kokonaiskustannukset: 274 500 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 70 000 €


TALVINEN MATKA kertoo pelon voittamisesta eli mieheksi ja taiteilijaksi kasvamisesta. Elokuva tarkastelee myös sukupolvien välisiä suhteita opettaja ja oppilassuhteiden kautta. Yksi elokuvan kantavista teemoista on perinteen, tiedon ja taidon siirtäminen miespolvelta toiselle. Elokuvan päähenkilö Kalle on 27-vuotias, juuri valmistuva tenori, jolla on koko ura ja elämä edessään. Kalle on asunut ja opiskellut oopperalaulua jo usean vuoden ajan Saksassa. Kallen haaveena on saada rooli jostakin Euroopan suuresta oopperatalosta. Saavuttaakseen päämääränsä hänen täytyy suorittaa lukuisia koe-esiintymisiä oopperoiden johtajille ja kapellimestareille ympäri Eurooppaa. Jotta Kalle voisi onnistua tässä kaikessa, hänen tulisi saada lisää itseluottamusta ja voittaa omat pelkonsa. Kalle kohtaa elokuvassa vanhan mestarin, Tom Krausen, joka on valmis jakamaan osaamistaan ja kokemuksiaan nuoren tulokkaan kanssa. Kalle harjoittelee Krausen johdolla Franz Schubertin lied –klassikon Winterreisen esittämistä. Kalle on urallaan vasta alkuvaiheessa. Hänellä on paljon kysymyksiä omasta työstään sekä tarve pohtia sitä, mitä merkitsee oman käsialan ja äänen löytäminen.
Tuotanto: Iiris Härmä / Guerilla Films Oy


Kaukana kotoa
Ohjaus: Jenni Linko
Käsikirjoitus: Jenni Linko
Kuvaus: Tuomo Hutri
Ääni: Heikki Kossi
Kuvaukset: elokuu 2005-toukokuu 2006
Suunniteltu ensi-ilta: lokakuu 2006
Rahoittava TV-yhtiö: YLE TV 1
Elokuvan kokonaiskustannukset: 140 000 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 45 000 €

Vuonna 2004 Suomeen saapui 139 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman vanhempiaan. Kaukana kotoa seuraa kahden nuoren elämän alkutaipaleita Suomen suurimman vastaanottokeskuksen ryhmäkodissa Toivolassa.
Tuotanto: Liisa Akimof /Production House OY


Virsitarinat
Ohjaus: Marjut Rimminen, Päivi Takala
Käsikirjoitus: Marjut Rimminen, Päivi Takala
Kuvaus: Animatio: Marjut Rimminen
Ääni: Päivi Takala
Musiikki: Päivi Takala
Kuvaukset: 2005-2006
Suunniteltu ensi-ilta: joulukuu 2006
Rahoittava TV-yhtiö: Yle Yhteistuotannot / Sari Volanen
Elokuvan kokonaiskustannukset: 200 591 €
Suomen elokuvasäätiön tuki: 50 000 €

Virsitarinat on viiden 5 minuuttisen animaatioelokuvan sarja. Se kertoo Suomen sodanjälkeisen sukupolven lapsuudesta ja nuoruudesta ja taustalla soi tutut virret heidän varhaisvuosiltaan. Tarinat alkavat siitä, kun synnytysosastolla pienen tyttövauvan ensi-itku peittyy viereisen kappelin sielunkellojen kuminaan, kun sankarivainajia siunataan haudanlepoon. Kullakin jaksolla on oma kerronnallinen teemansa. Lapsen henkilökohtaista kasvua taustoittavat historialliset tapahtuma: sotasyylliset, suurlakko ja viimein 60-luvun vapauden ilmapiiri, naisten ja miesten roolin täydellinen uudistuminen. Viimeisessä, nuoruusjaksossa ihmisten elämään on tullut uusi media, televisio. Siellä näkyy taas sodan kauhut, mutta näkyy siellä myös iloinen hippielämäkin. Sen välittämää uutta, joskus vierastakin maailmakuvaa katsoo koko perhe yhdessä sohvalla istuen.
Tuotanto: Annakaisa Sukura / Soundsgood Productions Oy