Toimituksen osoite: Vilhonvuorenkatu 7-9 E 120, 00500 Helsinki. Puhelin: 041-444 9649. Sähköposti: toimitus@arcticfilms.com
Etusivu | Western extra | Arkisto | Editointi palvelut | Jean-Luc Godard  | Yhteystiedot   | MediakorttiKuva lyhytelokuvasta Erämaan sielu (Ensi-ilta alkuvuodesta 2006)

Lataa täältä kohtaus (koko noin 3 mb)

Miten tehdään tehosteita elokuviin?
Esimerkkinä kotimaiseen lyhytelokuvaan Erämaan sielu rakennettu tehoste.


Teksti: Keijo Palosaari

Markkinoilla on suhteellisen vähän elokuvien tehoste tuotantoon soveltuvia ohjelmia. Ohjelmat ovat yleensä myös varsin kalliita niinpä ne ovat harvojen ulottuvilla. Yleensä hyvällä käsikirjoittamisella ja ennakkosuunnittelulla pärjää paremmin kuin nipullisella erikoistehosteita. Mikäli tällaisen erikoistehosteohjelman on kuitenkin hankkinut - kannattaa sen mahdollisuuksia hyödyntää tehokkaasti. Mielessä tulee kuitenkin pitää se tosiasia, että mikäli kohtauksen suunnittelu on ollut puutteellista ei tehoste ohjelmallakaan saada ihmeitä aikaiseksi. Niinpä tuotantojen huolellinen ennakkosuunnittelu on erikoisen tärkeää toteutettaessa tehosteita.
Esimerkkitapauksessa noin 25 minuutin mittaiseen lyhytelokuvaan oli suunniteltu kohtaus ampumaradalla: Kiekkojen ammuntaa ja muuta hupia millä maaseudulla on ryyppäämisen ohella totuttu rentoutumaan. Vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa otos oli kohtauksen taltioiminen kokonaan ns. kuvaamalla tai kohtauksen toteuttaminen osittain animaationa Adoben after effects ohjelmalla. Käytettävissä olevan ajan ja resurssien johdosta tuotantoryhmä päätti toteuttaa kohtauksen animaationa. Tarvittavan pätkän kesto oli kuitenkin arvioitu vain noin 2-4 sekunniksi joten käytännössä kohtauksen olisi toteuttanut nopeamminen suoraan otoksen kuvaten.
Ensimmäisessä vaiheessa tehtiin kiekosta freehandissä malli joka vietiin a.e ohjelmaan generic eps formaatissa. Kohtausta varten kuvattu tausta viedeo tuotiin myös a.e ohjelmaan. a) File/import/kiekko2.eps. Tämän jälkeen määrittelin kohtauksen formaatin valikossa b) composition/new composition (Kuva 1) Pal DV 720X576 ja kuvien määrä 25 kuvaa sekunnissa. Timelinen pituudeksi määrittelin samassa valikossa 30 sekuntia. Resoluutioksi tuli täydet 1,6,m per 8 bpc kuva.(Kuva 1.) Composition settings valikossa määritellään tuotettavan videon muoto, resoluutio ja alustava pituus. Huom! Renderoitaessa valmis otos edellä mainittuihin asioihin voidaan vielä tietyin varauksin vaikuttaa.

Kun perusasetukset on tehty voidaan itse kohtauksen toteuttaminen aloittaa. Se toteutetaan kaksoisnapauttamalla Comp 1 kuvaketta tiedostopaletissa jolloin ohjelma tekee Comp 1 aikajanan automaattisesti(timeline). Seuraavassa vaiheessa tiedostot Kiekko2.eps ja a-ammuntaa..avi vedetään aikajanalle. Kiekon hajoaminen oli kätevää toteuttaa directional blur tehosteella. Mutta sitä ennen kiekolle oli syytä määritellä lentorata (kuva 2 ja 3.). Lentorata tarvitsee luonnollisesti lähtöpisteen joka merkitään aikajanalle. Tämän jälkeen määritellään varsinainen kiekon lentorata ja erityisesti laukauksen osumakohta jolloin kiekko muuttaa suuntaansa.(Kuva 2 ja 3) Kiekon lentoradan määrittely (position) tehtiin seuraavasti.Jotta kiekko näyttäisi luonnolliselta ja siihen kohdistuva valo tulisi luonnollisesta auringon suunnasta tarvitaan tehostetaso Light. Jotta tehoste toimisi pitää tason kiekko2.eps muoto määritellä ensin 3D layeriksi joka tapahtuu pudotusvalikosta 3D layer komennolla. Tämän jälkeen voidaan määritellä valon (light) taso. Se saadaan seuraavasti: layer/new/light. Ligh settings paletissa määritellään valon nuodoksi spotti ja väriksi valkoinen.
Kun kiekon lentorata ja sen valaisu (light) on määritelty, pitää kiekko saada hajoamaan. Se onnistuu esimerkiksi directional blur tehosteella. (Kuva 4.) Blur lengh säätimellä määritellään kiekon lentoradan aikainen blur lenght arvo aina osumakohtaan asti 0%:ksi, jonka jälkeen kiekon hajoaminen määritellään liukuen 141 % asti. Jotta saataisiin tehokas hajoamisvaikutelma aikaiseksi säädetään myös kiekko2.eps tason näkyvyyttä (opacity) 100% liukuen 0%:iin.(Kuva 4) Blur lengh säätimellä voidaan määritellä kohteen hajonta. Kokeilemalla saa selville parhaat säädöt kulloiseenkin tarpeeseen.


Jotta kiekon hajoaminen olisi näyttävämpää pelkän kiekon pölyksimenemisen sijasta päädyimme siihen, että kiekosta tulee lentää myös pieniä kappaleita. Niitä varten tulee luoda kaksi uutta tasoa (layer) komennolla layer/new/solid. Solid footage setting valikossa kohteen koko ja väri määritellään. Määrittelyn jälkeen kohteet vedetään aikajanalle ja maskityökalulla kohteista rajataan haluttu kolmio. (Kuva 5.) Huomaa tasojen orange solid 1 ja 2 alkukohta aikajanalla. Kuten kiekolle, myös kiekosta irtoaville paloille tulee määritellä lentorata, koko ja näkyvyys. Jotta hajoaminen olisi näyttävää pirstaleiden lentoradat ovat kiekon lentoradasta poikkeavia. Tässä vaiheessa voidaan todeta, että mitä näyttävämmän hajoamisen haluaa saada aikaiseksi sitä enemmän pirstaleita on syytä laittaa lentämään. Kun kysymyksessä on kuitenkin vain parin kolmen sekunnin otos noin 25 minuutin mittaisessa elokuvassa on syytä miettiä sitä miten paljon aikaa tehosteen tekemiseen voidaan käyttää eli jossakin vaiheessa kustannukset alkavat kasvaa hyötyä suuremmiksi. Esimerkkiprojektin tapauksessa raja alkoi tulla vastaan jo nyt.


(Kuva 5) Myös kappaleiden lentoradat tulee määrittää.


Otoksen dynaamisuuden takia päädyttiin säätämään myös a-ammutaan..avi tason kokoa liukuvasti. Sen tekeminen stabiilin taustan sijaan zoomaavaksi oli tärkeä ratkaisu. Sen toteuttaminen kävi nopeasti säätimillä transform - position - scale. Kun kohtaukseen oltiin suhteellisen tyytyväisiä oli aika renderoida pätkä. Ensin oli kuitenkin syytä määritellä aikajanalla tarkka työskentelyalue josta valmis otos oli määrä "purkittaa" Kun se on tehty määritellään combosition/render queue: Render settings valikossa käydään renderointi alueeksi muuttamassa work area only muuten säilytetään ns. best settings asetukset. Sitten on syytä määritellä otoksen formaatti ym. eli (output module): videon formaatti on tässä vaiheessa video for windows ja pakkaus Microsoft DV. Vaikka voisi kuvitella että pakkaamaton video olisi laadukkaampi, käytännössä asianlaita ei kutenkaan näin ole varsinkin jos tekee aineistoa DVD:llä esitystä varten. Lopuksi määritellään otoksen tiedoston nimi ja renderointi voidaan hyvillä mielin aloittaa. Kohtauksen toimivuuden voi tarkastaa lataamalla kohtauksesta tehdyn nettiversion omalle koneellensa. Aineisto on saatavissa Winamp media file ja Quick time formaatissa. Elokuva saa ensi-iltansa alkuvuodesta 2006.


(Kuva 6) Kiekko hajoaa "haulisuihkun" osuessa siihen.
summary="">

Copyright: Arctic Films (Keijo Palosaari) toimitus@arcticfilms.com