Toimituksen osoite: Vilhonvuorenkatu 7-9 E 120, 00500 Helsinki. Puhelin: 041-444 9649. Sähköposti: etunimi.sukunimi@arcticfilms.com
  Etusivu | Alexin maailma  1/12 | Western extra | Mediakortti | Editointipalvelut | Mediakortti | Yhteystiedot 


Esikoiskirjailijan erikoishaastattelu

Aristoteleen Runousopista - Dostojevskiin
Maksimilian B. paljastaa
miten esikoisteos syntyiTeksti: Keijo Palosaari Grafiikka: Miss Ellie

Sovimme haastattelupaikaksi Alexin maailma -romaanin keskeisen tapahtuma-alueen eli kallion kirkon vieressä olevan ravintolan. Saavun tapaamiseen hyvissä ajoin. Sataa hiukan lunta ja taivas on harmaa. Kahvilan ikkunasta avautuu esteetön näköala kaamoksen lohduttomassa valossa värjöttelevälle kirkolle. Kirjailija Maksimilian Bosch saapuu paikalle myöhässä. Kello on jo hyvän matkaa iltapäivän puolella kun aloitamme haastattelun. Kirjailija kertoo aloittaneensa uuden romaanisarjan kirjoittamisen. Tulevan kirjan aiheena on videovuokraamossa työskentelevä nuorimies ja hänen intohimonsa elokuviin. Sarjasta on tarkoitus tehdä kuusiosainen. Aiheesta on suunnitteilla myös elokuvakäsikirjoitus.

Palaamme hiukan ajassa taaksepäin ja kysyn mistä hän sai idean romaaniin Alexin maailma?

Alexin maailma sai alkunsa jo kolme vuotta sitten jolloin aloin miettimään tarinaa jonka itse haluaisin lukea. Aihe oli itsestään selvä, halusin kirjoittaa kirjallisuuden opiskelijasta ja hänen suhteesta kirjallisuuteen. Halusin myös kirjoittaa kaverisuhteesta, ystävyydestä. Aloitin teoksen kirjoittamisen jo tuolloin kolme vuotta sitten. Kirjoitin luonnoksen nopeasti, muutamassa viikossa, mutta en ollut tyytyväinen tekstiin, joten laitoin tekstin pöytälaatikkoon ja unohdin koko tarinan. Kului pari vuotta kunnes aloitin romaanin kirjoittamisen uudestaan, sain tarinan valmiiksi puolessa vuodessa.

Kirjoitit siis sellaisen tarinan jonka halusit lukea?

Kyllä, se oli lähtökohta. Tosin jotain kompromisseja tein sen jälkeen kun olin luetuttanut tekstin ystävilläni. Lyhensin ja tiivistin tarinaa huomattavasti. Poistin sieltä jopa useita henkilöhahmoja koska vaikutti siltä, että se olisi ollut lukijalle muuten liian vaikeasti hallittava teos. Käytin henkilöhahmojen muokkaamiseen runsaasti aikaa. Pyrin tekemään niistä persoonallisia - ihmisiä joilla oli oma maailmankatsomuksensa. Mutta pyrin välttämään liiallista yhteiskunta kriittisyyttä ja politisointia. Vaikka mielestäni kaunokirjallisuuteen voi liittyä voimakkaasti myös kantaaottavuus.

Voisiko se haitata teoksen julkaisuprosessia?

Kyllä, ainakin kaunokirjallisena tuotteena, mutta jos olen halunnut teoksellani sorkkia joitakin yhteiskuntaluokkia tai piirejä olen sen tehnyt vakaasta harkinnasta. Teos on kuitenkin varsin tasapainoinen. eikä pidä sisällään politisointia. Voisi sanoa, että inhoan politiikkaa ja poliitikkoja, vaikka olenkin nuoruudessani pyrkinyt vaikuttamaan asioihin, myös yhteiskunnallisella tasolla. Nuorempana ja naivina sitä kuvitteli voivansa vaikuttaa asioihin.

Kirjassasihan keskustellaan paljon myös uskonnosta? Ketkä ovat esikuviasi?

Pyrin kirjoittamaan Soren Kirkegaardin hengessä. Tai yritin ainakin käydä vuoropuhelua uskonnosta kirjallisuus apuvälineenä. Sitä e ole ehkä monikaan ymmärtänyt kirjaa lukiessaan.

Mitä uskonto merkitsee sinulle?

Lähestyn uskontoa mieluusti kirjallisuuden kautta. Kristinusko on osa kirjallisuutta. Uskonto sinänsä on menettänyt minulle merkitystään. Kuulun kuitenkin kirkkoon enkä ole edes harkinnut luopuvani jäsenyydestä.

Käydessäsi läpi kirjallisuuden historiaa nostat esille hyvin uskonnollisia henkilöitä kuten Lutherin ja Erasmusrotterdamilaisen.

Kyllä, Lutherilla on merkittävä rooli eurooppalaisessa kirjallisuudessa. Lutherin ansiosta kirjallisuus oli myös latinaa taitamattomien luettavissa. Raamatun saksannos on ollut yksi eurooppalaisen kirjallisuuden merkittävimpiä tekoja jolla on ollut kauskantoiset vaikutukset.

Tarinahan kertoo kirjallisuuden opiskelijasta. Miten omat opintosi joko olet valmistunut?

En, enkä taida koskaan valmistuakaan. Minulla ei ole nykyisin aikaa eikä haluja opiskella. Itse asiassa en ole osallistunut kuin yhdelle kirjallisuuden tutkimuksen kurssille. Jonka jälkeen ymmärsin, että kirjallisuuden tutkimus ei ole alaani. En kuitenkaan haistattanut paskoja laitoksen talkkarille enkä muillekaan siellä virkaa nauttiville. Tulen edelleen hyvin toimeen proffani kanssa.

Niin, kirjanpäähenkilöhän on muistelmiaan kirjoittava professori. Se ei taida ennakoida tulevaa uraasi?


Ei todellakaan, kirjailija sanoo ja virnistää. Hetken kuluttua hän kuitenkin vakavoituu. Kyllähän akateeminen ura kiehtoo, mutta toistaiseksi ei kukaan ole pyytänyt minua niihin hommiin.


Nimi: Maksimilian Bosch
Ikä: 29 vuotta
Syntynyt: Helsingissä
Kansalaisuus: Suomi
Siviilisääty naimaton
Harrastukset: valokuvaus, baarit